Barrel Aged Fun

Alles wat we bij KOMPAAN doen staat in het teken van samen ontdekken en pionieren. Een goed voorbeeld hiervan is: Barrel Aged bieren, elk jaar maken we kleine oplages van dit soort specials. Barrel Aging is een langdurig proces waarbij het belangrijk is om de condities rondom de Barrels zo optimaal mogelijk te maken, mooiste hiervan is dat tijd, houtsoort en combinatie met biertype elke keer weer voor verrassingen zorgt,  dit kunnen we nooit 100% kunnen repliceren. Dit maakt elk barrel aged  bier een unieke smaakervaring.

Momenteel werken we met veel plezier aan de volgende projecten:

BLOEDBROEDER PORT BARREL

On Barrel since: January 2018

In 2018 hebben we eindelijk onze hand weten te leggen op Ex – Port vaten hetgeen in de afgelopen 5 jaar niet gelukt is. Kost wat maar dan heb je ook wat 😉 Met veel trots en plezier hebben we deze vaten gevuld met onze Bloedbroeder een Imperial Stout van 9.1% met Port. Hoe vet dus om deze stout nog eens een extra dimensie te geven doormiddel van hout lagering op Port Vaten !! Het plan is om van dit bier 1 single barrel uit te brengen op 75 cl flessen, de single barrel zal het beste vat zijn uit de reeks van 14 (oplage 260 flessen). De rest wordt een mega blend en zal gevuld worden op fles en fust. 14 mei heeft de eerste tasting plaats gevonden. Onze inschatting is dat dit bier nog minimaal 3 maanden nodig heeft om tot een fantastisch uitgebalanceerd smaakpalet te komen.  

TOMMY DOUBLE BARREL 2018 BOWMORE-AUCHROISK

On Barrel since: March 2018

In 2017 hebben we met succes de eerste Tommy Double Barrel uitgebracht dit bier heeft 6 maanden gelagerd op Ex-Bowmore vaten en Ex-Glengarioch, als resultaat een fantastisch hout gelagerde strong ale van een dikke 11.5% alcohol, een hoop turf, rook en zoete tonen. Een Barrel aged waar we trots op zijn !  4 out of 5 als rating op Untappd.

Vanaf Januari 2018 werken we aan de tweede versie van Tommy Double Barrel, Dit keer pakken we wederom Ex-Bowmore vaten plus Ex-Auchroisk, de uiteindelijk blend verhouding zijn we nog niet uit, maar het bier is hard op weg om geblend / afgevuld te worden zodat het perfect in je glas terecht komt !! 14 mei is de pré tasting geweest en we schatten zo in dat dit bier nog 1-2 maanden nodig heeft voor het afgevuld kan worden.

BLOEDBROEDER MERLOT BARREL

On Barrel since: April 2018

Deze Merlot vaten hebben voorheen de ‘’Unforgiven Lychee IPA’’ een collaboration met Austmann gehuisvest, bizarre smaken en mogelijk toch ook wel wat wilde gist in deze barrels. De Unforgiven is in mei 2018 op fust uitgebracht in kleine oplage. De Merlot vaten zijn van dermate hoge kwaliteit dat we besloten nogmaals te gebruiken; ditmaal een refill met bloedbroeder. Wij zijn heeeeeeel benieuwd naar het resultaat.

BLOEDBROEDER BOWMORE BARREL

On Barrel since: April 2018

Gewoon omdat het een hele vette whisky is en een hele dikke stout met Port, dat moet goedkomen !!

VRIJBUITER COGNAC BRETT BARREL

On Barrel since: Mei 2018

Omdat we wel van experimenteren houden bij KOMPAAN hebben we besloten een Cognac Barrel waar we Brettanomycus in hebben gevonden, bewust her te gebruiken. Ditmaal hebben we er Vrijbuiter Double Porter van 7.1% in afgevuld. We voegen ook nog Peren toe aan dit vat om een zeer complex bier te realiseren met bijzondere smaken en aroma’s

(Brettanomycus :Net als Saccharomyces-gisten zet Brettanomyces suikers door gisting om in alcohol en koolstofdioxide. In vergelijking met Saccharomyces-gisten kan Brettanomyces de suikers echter verder vergisten doordat het in staat is hogere dextrines te hydrolyseren.

De gisting door Brettanomyces-gisten levert enkele typische restproducten op. 4-ethylfenol is verantwoordelijk voor de aardse aroma's van een paardenstal of vochtig leder. 4-ethylguaiacol doet denken aan spek, specerijen of rook.)