About

En dit is hoe het allemaal begon.

2010 & 2011 – HET BEGIN: keukenbrouwsels

In het prille begin van 2010 en 2011 ontstond het idee om Den Haag een brouwerij van Formaat terug te geven.  Gesticht door de langdurige vriendschap van Jeroen en Jasper. Gedreven door een gedeelde levenslust wilden ze Den Haag een brouwerij van formaat teruggeven. De naam “kompaan” weerspiegelt niet alleen hun onbreekbare band, maar ook hun missie om samen te genieten van het leven. Na twee jaar van experimenteren en passievol brouwen zag in 2012 het eerste brouwsel het levenslicht – de Bondgenoot.

2012 – DE EERSTE BROUWSELS KOMEN OP DE MARKT

2012 markeerde de officiële opkomst van Kompaan, met de eerste brouwsels op de markt. De Kompaan 20, een verfrissende blonde met dry-hopping en een bescheiden alcoholpercentage, en de Bondgenoot werden snel favorieten. Dit was een nieuw genre bier op de markt en de vraag overtrof snel het aanbod. De 070 Kameraad en de Kompaan 45 Vrijbuiter volgden snel, en hiermee legde Kompaan de fundamenten voor hun kernassortiment.

2013 – Klaar voor meer… Opschalen en Kompaan festival

2013 luidde een tijdperk van groei in. De brouwerij breidde uit en Jasper kon zich full-time wijden aan Kompaan. Het kernassortiment (de core-range), met sterren als de Kompaan 58 Handlanger en Kompaan 39 Bloedbroeder, werd definitief gevormd. Om deze mijlpaal te vieren, organiseerde Kompaan het allereerste ‘bierFASTival‘ op het terrein van F.A.S.T Surfdorp.

2014 – Transformatie: Verhuizing naar de Binckhorst

In 2014 volgde een opmerkelijke transformatie met de verhuizing naar Binckhorst, een industrieel bolwerk in Den Haag. De microbrouwerij en opslag openden hun deuren in het Ateliercomplex de Besturing, wat leidde tot vruchtbare samenwerkingen. Het kernassortiment groeide verder met seizoensbieren, samenwerkingen en unieke brouwsels. Tegelijkertijd kon Jeroen fulltime zijn passie bij Kompaan nastreven. Hierdoor konden er meer succesvolle festivals worden georganiseerd: bij F.A.S.T. Surfdorp en bij de Besturing. Daarnaast werd het assortiment naast de Core-Range uitgebreid door de introductie van seizoensbieren, samenwerkingen, en one-offs. 

2015 – Opschalen: Verhuizing naar een nieuwe locatie en een succesvolle crowdfundingcampagne

Pas in 2015 kwam de definitieve verhuizing naar de huidige locatie aan de Saturnusstraat. Het ruimere pand markeerde een nieuw tijdperk, met 950 m² commerciële ruimte en een 165 m² groot terras aan het water. Een succesvolle crowdfundingcampagne bracht €150.000 op voor een ambachtelijke bierbar naast de brouwerij, compleet met een prachtig terras waar velen nu van genieten. Op 20 augustus 2015 opende Kompaan officieel zijn deuren en verwelkomde zijn eerste drie voltijdse medewerkers. Met de nieuwe ruimte operationeel, kende Kompaan een voortdurende groei.

2016 – Volgende niveau: bouw van de brouwerij

Kompaan brouwt elk jaar zo’n 13 nieuwe bieren. Om dit mogelijk te maken, begonnen we in 2016 met het ontwerp en de bouw van een grotere brouwerij-installatie. De puzzel werd eind november voltooid, met een 4-ketel, 30 HL brouwinstallatie inclusief fermentatietanks en een bottellijn! Met een potentieel jaarvolume van 8000 HL en 10 enthousiaste medewerkers konden we verder werken aan onze droom. We introduceerden ook twee extra bierfestivals geïnspireerd door het Kompaan kernassortiment: het Bondgenoot Festival in juni en de Bloedbroeder Craft Beer Gathering in oktober. Tenslotte werkten we in het geheim aan een nieuwe bierlijn die in 2017 het daglicht zou zien…

2017 – Hops & Glorie: KOMPAAN WINT TITEL ‘BESTE BIER VAN NEDERLAND’

2017 bracht “Hops & Glorie” voor Kompaan met de introductie van de “Foreign Legion“, een gelimiteerde serie bieren met namen als Johnny Dogface en Joey Greenhorn. En toen, triomfantelijk, kwam de grote overwinning met de imperial stout Bloedbroeder, die de titel ‘Beste Nederlands bier‘ won bij de Dutch Beer Challenge. De roem van Bloedbroeder werd verder bevestigd met goud bij de Barcelona Beer Challenge.

2018 – Internationaal succes: internationale prijzen

2018 was een jaar van internationaal succes voor Kompaan, met certificaten van uitmuntendheid en medailles op prestigieuze wedstrijden zoals de Brussels Beer Challenge en de Barcelona Beer Challenge. 

2019 – More Hops & Glory: Handlangers Worlds Best IPA

In 2019 werd de Handlanger uitgeroepen tot ‘s werelds beste Double IPA, terwijl de kwaliteit van Kompaan werd versterkt met de bouw van een laboratorium en de aanstelling van een kwaliteitsmanager. Verscheidene prijzen werden gewonnen, waaronder gouden medailles bij de Meininger Craft Beer Awards.

2020 – De Crisis Slaat Toe

2020 begon veelbelovend, maar het noodlot sloeg toe met de Covid-19 lockdown. Deze crisis raakte Kompaan diep, met een verlies van 80% van de omzet. In plaats van bij de pakken neer te zitten, stortte het Kompaan-team zich op creativiteit en overlevingsdrang. Drive-throughs, livestream proeverijen en een Reddingscampagne (de Saviour Campagne) volgden, gesteund door een overweldigende steun van de fanbase. De crisis versterkte Kompaan, zowel als bedrijf als community.

2021 – Ah Yes.. Another Lockdown

Het jaar 2021 begon dramatisch met opnieuw een lockdown. Gelukkig werd deze relatief snel opgeheven, waardoor de mensen in Nederland vanaf maart een gevoel van vrijheid. Onze brouwerij ervoer een flinke toename in de vraag naar bier, waardoor het bier in een razend tempo de brouwerij uitvloeide. Inspelend op de veranderende trends maakten we een strategische verschuiving door een bliklijn te installeren in plaats van flessen te vullen, omdat we sterk geloven in het vasthouden van de kwaliteit van de bieren in combinatie met een langere houdbaarheidsdatum. Helaas zorgde de heropleving van het coronavirus tegen het einde van het jaar voor een terugslag, waardoor we opnieuw moesten vertrouwen op slijterijen en livestreams om onze klanten te bereiken.

2022 – Opening A New Craft-Beer Bar

Het jaar 2022 begon opnieuw met een lockdown, maar deze keer verdween deze nog sneller dan het jaar ervoor. Heel Nederland juichte toen de mensen terugkeerden naar de terrassen, en wij beleefden een recordbrekende omzetstijging. Als kers op de taart openden we trots onze Craft Beer Bar in het stadscentrum van Den Haag, wat het symbool is van het collectieve harde werk en de toewijding van ons team bij Kompaan. Onze toewijding aan excellentie werd beloond toen we als winnaar uit de bus kwamen in meerdere categorieën van de gerenommeerde Dutch Beer Challenge. Echter, de oorlog in Oekraïne bracht nieuwe uitdagingen met zich mee, waardoor de prijzen van grondstoffen tot wel 50% stegen en de energieprijzen elfvoudig toenamen. Desondanks gingen we deze crisis met opgeheven hoofd tegemoet, puttend uit de veerkracht die we tijdens de voorgaande coronacrisis hadden opgebouwd, en kwamen we als overwinnaars tevoorschijn.

2023 – Becoming bigger and better

2023 bracht een nieuwe gouden plak voor de Double IPA en opwindende plannen. Een samenwerking met de Kikvorsch startte voor landelijke dekking, terwijl de brouwerij overstapte op stalen fusten en de verpakkingslijnen werden geoptimaliseerd. Dit alles kon worden gerealiseerd door succesvolle crowdfundingcampagne waarbij €300.000 is opgehaald in slechts 19 dagen, een bevestiging van de steun en toewijding van Kompaans gemeenschap.

Met een veelbelovende blik naar de toekomst blijft Kompaan, gedreven door innovatie en passie voor ambachtelijk bier, zijn brouwerijavontuur voortzetten.